Marieke Lucas Rijneveld
(Nieuwendijk, 1991) won met zijn eerste bundel Kalfsvlies (2015) de C. Buddingh'-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut. In 2019 verscheen de bundel Fantoommerrie. Zijn gedichten zijn als raadselachtige prozaverhalen waarbij vooral de sterke metaforen opvallen. Hij schrijft over grote thema's als dood en eenzaamheid en over ervaringen als plattelandskind dat in de grote stad gaat studeren. Rijneveld won in 2020 als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize voor The Discomfort of Evening, de Engelse vertaling door Michele Hutchison van zijn romandebuut De avond is ongemak (2018). In 2021 verscheen zijn tweede roman Mijn lieve gunsteling waarin een veearts en de dochter van een boer een obsessieve fascinatie voor elkaar ontwikkelen. In 2022 verschijnt zijn dichtbundel Komijnsplitsers. Hierin onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Ook is in 2022 het Boekenweekessay, Het warmtefort, van zijn hand. In 2023 verschijnt zijn derde roman Het verdriet van Sigi F.
(WU 2023)Archief beschikbaar voor: Marieke Lucas Rijneveld
-
De grondstof van het gedicht
Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers
In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gingen dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?
De grondstof van het gedicht was een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.
Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. 'Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poëzie,' schreef hij dan ook provocatief.
Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poëzie doorgedrongen. In het gedicht 'Sinaasappel, bitter je schil', van de Surinaamse dichter Michaël Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:'Op Afobaka wil ik zijn
als de arbeiders staken,
de morgen zich boort
in de papaya,
het bauxiet woedend zingt
over zoveel misbruik,
zoveel leugens
zoveel misleiding.'Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!
De grondstof van het gedicht was samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.
-
Wereldverhalen in Theater Dakota
Met: Denise Jannah, Francis Broekhuijsen, Marieke Lucas Rijneveld
Niets mooiers dan elkaar verhalen vertellen in deze online tijden van selfies en snapchat! Wereldverhalen is inmiddels een prachtige traditie in Theater Dakota. Neem een voorwerp mee, waar voor u een verhaal aan vast zit, en vertel!
Denise Jannah opent de middag met haar verhaal, en natuurlijk zingt ze voor ons. Jong dichttalent Marieke Rijneveld - winnares van de C.Buddingh' Prijs 2016 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut voor haar bundel Kalfsvlies - draagt voor uit haar werk, net als studenten van de Haagse Hogeschool o.l.v. dramadocent Martine Zeeman.
Maar ook: acht stadsbewoners uit de buurt van Dakota die aan de hand van een voorwerp een verhaal vertellen. Ze brengen een voorwerp mee dat belangrijk voor hen is en waar een verhaal en/of herinnering aan zit. Het wordt een prachtige middag met mooie, ontroerende, grappige verhalen die we met elkaar delen.
De acht stadsbewoners die aan de hand van een voorwerp hun vertellen zijn: Kavita Parsan, Geurt Bauw, Mario Auerhaan, Shole Rezazadeh, Deo Prahladsingh, Marianne Nan, Marianne Stahlie en Frandjescka Balootje.
Presentator Francis Broekhuijsen nodigt u van harte uit om te komen kijken en luisteren!
-
Het boek van mijn leven: Marieke Lucas Rijneveld
De dichteres vertelt over haar favoriete boek: het boek dat haar inspireert of raakt; het boek dat haar artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat zij iedereen aanraadt. Interviewer: Arjan Peters. Nederlandstalig
-
Friday Night Wintercafé: Spot on Young Poets
Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. De jonge dichter en C. Buddingh' Prijs 2016-winnaar Marieke Rijneveld en de Britse dichter en performer Salena Godden treden met hen op. Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag wordt per avond één finalist van de Jonge Campert-prijs gekozen. Beide finalisten zullen zondag tijdens het Schrijversfeest, voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen van de Jan Campert-Stichting, zijn of haar gedicht mogen voordragen. Één van hen zal door het publiek gekozen worden om deze nieuwe prijs voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen. Beleef het mee en zie hoe de literaire toekomst aan u gepresenteerd wordt!
-
De Verborgen Ruimte - Poëzie
In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.
'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.