Inschrijven op de nieuwsbrief

Marcel Möring

Marcel Möring is gast bij B-Unlimited 13 oktober 2017 tijdens Literatuur Late Night
Marcel Möring is gast bij B-Unlimited 13 oktober 2017 tijdens Literatuur Late Night

(1957, Enschede) verhuisde op elfjarige leeftijd naar Assen, waar hij opgroeide en de middelbare school volgde. Op dertienjarige leeftijd besloot hij te gaan schrijven. Zag, om te kunnen schrijven, af van een opleiding en had een groot aantal verschillende baantjes om zichzelf in leven te houden. In 1990 debuteerde hij met de roman Mendels erfenis, die in datzelfde jaar werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut. Twee jaar later, verscheen Het grote verlangen, dat de AKO Literatuurprijs 1993 ontving. In 1995 werd de novelle Bederf is de weg van alle vlees uitgebracht en de bundel Het derde testament, een verzameling joodse teksten van schrijvers en wetenschappers. In 1997 verscheen in Babylon, een schitterend epos van een bijzondere familie die door de geschiedenis wandelt: een magische realistische roman en een horror-story ineen. Identiteit en de zoektocht naar een thuis zijn belangrijke thema's van zijn nieuwste roman, Eden. Met Eden kwam Moring in januari 2017 , zes jaar na zijn vorige roman, ijzersterk terug op het literaire podium. Eden is het slotstuk van de trilogie die Moring begon met Dis (2006) en Louteringsberg (2011). "Marcel Moring is zonder twijfel een van de meest scherpzinnige auters van deze tijd en heeft de meeste verbeeldingskracht." -The Times Literary Supplement

(2017)

Archief beschikbaar voor: Marcel Möring

 • Winternachten 2016

  Leesclub: 'Vrouw' van Karl Ove Knausgård

  Met: Marcel Möring, Maria Vlaar, Stine Jensen

  Maria Vlaar (die de eerder aangekondigde Wim Brands wegens ziekte vervangt) gaat met het publiek in gesprek over Vrouw, het laatste deel uit de serie Mijn strijd van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård. Maar eerst geven filosofe Stine Jensen en schrijver Marcel Möring hun ongezouten mening in een gesproken recensie. In Mijn strijd gaat Karl Ove Knausgård (1968) het dagelijks gevecht aan met zijn leven als vader, zoon en echtgenoot. In het eerste deel, Vader, voert de hoofdpersoon strijd met zijn overleden alcoholische vader, in deel 2, Liefde, wordt Knausgård zelf vader en moet hij strijd leveren met zijn vrouw Linda en hun kinderen. In de delen 3 en 4, Zoon en Nacht, beschrijft hij hoe hij opgroeide en leraar werd, in deel 5, Schrijver, worstelt hij met schrijven, liefde, ontrouw en jaloezie. Nu is deel 6 verschenen: Vrouw, waarin hij terugkijkt op zijn literaire project, zich afvraagt of hij wel zo open over zichzelf en zijn familie had mogen schrijven, essayeert over literatuur, geschiedenis en Het Kwaad, en schrijft over zijn manisch-depressieve vrouw.

  Voorafgaand kunt u het Engelstalige programma bezoeken, waarin Karl Ove Knausgård wordt geïnterviewd door Stine Jensen. Er is ook een signeersessie met de schrijver, om 13:45 uur.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 2

  Voortdurend onderweg

  Wanneer men het over diaspora heeft, wordt snel aan de Joden gedacht. Geen enkel volk is zo opgestuwd door de geschiedenis. Hoe gaan schrijvers als Ruebsamen, Meijer en Möring nu met veel beschreven thema om? Gespreksleider: Ed van Eeden.