Inschrijven op de nieuwsbrief

Loit Sôls

Loit Sôls - foto Annari van der Merwe 1999
Loit Sôls - foto Annari van der Merwe 1999

(Retreat, Zuid-Afrika, 1957) groeide op in de Kaapprovincie. Hij werkte enige tijd als grafisch ontwerper, maar is nu een bekend gezicht in Kaapstad als straatzanger en -dichter. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en dicht in het Goema, een door vele talen beïnvloede straattaal van Kaapstad. Voor Sôls is taal een levenshouding:

Kyk mooi na dié Taal.
(Kijk goed naar deze Taal).
Hoe haal sy asem?
(Hoe ademt hij?)
Noemmit Patois of Pidgin,
(Noem hem Patois of Pidgin),
djy waste jou wasem
(je verspilt je adem)
en djy hoonie rai beat-tie.
(En je hoort de beat niet).
uit: Dié Taal, vertaling Robert Dorsman

In 1998 verscheen de bundel
My straat en anne praat-poems. (WN 2001)

(WIN 2001)

Archief beschikbaar voor: Loit Sôls

  • Indonesië 2001

    Jakarta en Yogyakarta

    Met: Gibi Bacilio, Loit Sôls, Mustafa Stitou, Surianto

    Onder de titel 'Winternachten overzee' bracht het Haagse literatuurfestival Winternachten dichters uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland naar Indonesië. Vier dichters reisden van 24 april tot 1 mei 2001 naar Jakarta en Yogyakarta voor optredens in o.a. het festival JIPR (Jakarta International Poetry Reading). Het was voor het eerst dat het festival Winternachten zich buiten Nederland presenteerde. Het was op verzoek van de Javaanse schrijvers Goenawan Mohamad en Ayu Utami dat Winternachten zijn activiteiten uitbreidde naar Indonesië. Winternachten is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor schrijvers uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen, Indonesië en Nederland. Steeds vaker kreeg het festival het verzoek om die ontmoeting ook in de andere landen te laten plaatsvinden. Dat gebeurde nu voor het eerst in Indonesië; de voorbereidingen voor een soorgelijke evenementen in Zuid-Afrika en op Aruba en de Nederlandse Antillen zijn in gang. Winternachten maakte in overleg met de Indonesische partners de keus voor de dichters Mustafa Stitou (Nederland), Loit Sôls (Zuid-Afrika), Gibi Bacilio (Curaçao) en Surianto (Suriname). De optredens vonden plaats in het festival JIPR (26 t/m 28 april, Theater Utan Kayu, Jakarta), de Universitas Indonesia (26 april, Depok, Jakarta) en in Yogyakarta (30 april en 1 mei).

  • Winternachten 1999 – Winternacht 2

    Performing Poets en verhalen

    De populaire Zuid-Afrikaanse performer Soli Philander presenteerde in de foyer van het theater een doorlopend programma met 'performing poets' en schrijvers uit Suriname, Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië. Performer bij uitstek toonde zich de grote Indonesische dichter Rendra. Winston Scholsberg vertelde Surinaamse verhalen. De Antilliaanse dichter Gibi Bacilio trad op met begeleiding van de percussionist Xavier Cordoba. De Surinaams/Hindostaanse dichter Jit Narain droeg zijn gedichten in het Sarnami voor. De dichter/straatzanger Loit Sôls uit Kaapstad begeleidde zichzelf met de gitaar.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 1

    Performing Poets en debutanten

    De Zuid-Afrikaanse performer Soli Philander presenteerde in de foyer een doorlopend programma met 'performing poets' en schrijvers uit Suriname, Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië. Clark Accord presenteerde zijn roman De Koningin van Paramaribo. De Antilliaanse dichter Gibi Bacilio trad op met percussionist Xavier Cordoba. Arahmaiani (Bandung, Indonesië) droeg haar gedichten voor. De dichter/straatzanger Loit Sôls uit Kaapstad begeleidde zichzelf met gitaar.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 1

    Zuid-Afrikaanse Bloemlezers

    Gerrit Komrij en Robert Dorsman stelden elk een bloemlezing samen van poëzie in het Afrikaans. Vertaler Robert Dorsman werkte samen met Adriaan van Dis aan de bundel O wye en droewe land, met honderd en een gedichten. Gerrit Komrij gaat nog verder: Hij werkte ten tijde van het festival aan de voorbereiding van zijn bundel Afrikaanse poëzie in duizend en enige gedichten. Gespreksleider Michaël Zeeman bracht de bloemlezers samen. Ze lieten hun favoriete gedichten horen en introduceerden elk een Afrikaanstalige dichter van hun keuze. Komrij koos voor Gert Vlok Nel, Dorsman nodigde de straatzanger Loit Sôls uit.