Inschrijven op de nieuwsbrief

José Eduardo Agualusa

José Eduardo Agualusa - foto Jorge Simao
José Eduardo Agualusa - foto Jorge Simao

(Angola, 1960) won in 2007 als eerste Afrikaanse schrijver de Independent Foreign Fiction Prize voor de Engelse vertaling van zijn boek De handelaar in verledens, over een man die valse verledens verkoopt aan welgestelde Angolezen. De jury prees het boek vanwege de 'geestige originaliteit en diepe menselijkheid'. In 2009 verscheen De vrouwen van mijn vader, waarin een geadopteerde vrouw uit Lissabon in Afrika op zoek gaat naar het verleden van haar overleden vader waarbij ze acht weduwen en achttien broertjes en zusjes ontmoet. Met Een steen onder water, een kleurrijke historische roman over de koloniale tijd en de slavenhandel, duikt Agualusa nog verder de geschiedenis in. In Een algemene theorie van het vergeten, dat in januari 2016 - tijdens het festival - in het Nederlands uitkomt, metselt een vrouw met straatvrees zich in in haar flat in Luanda. Zij blijft daar dertig jaar zitten terwijl haar land verschillende politieke stadia doorloopt, van kolonie naar socialistische republiek en van burgeroorlog naar vrede en kapitalisme. Agualusa was eerder te gast bij Winternachten, in januari 2009.

((2015))

Archief beschikbaar voor: José Eduardo Agualusa

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Where Can You Hide?

  Vier onschuldige jonge vrouwen op zoek naar een schuilplaats. In Vergeten vertelt José Eduardo Agualusa over Ludo die zich aan de vooravond van de onafhankelijkheid van Angola opsluit in haar huis. Dertig jaar blijft ze binnen, terwijl buiten oorlogen woeden. Petina Gappah laat in Het boek van Memory het albinomeisje Memory aan het woord, dat wordt misbruikt door haar blanke adoptievader. Zij vertelt haar schokkende verhaal vanuit de cel. Alicja in de roman Dark, almost night van Joanna Bator zoekt naar het geheim van haar overleden zus in het verlaten huis op de grens van Polen en Duitsland waar ze eens met haar familie woonde. En György Dragomán beschrijft in zijn nieuwe roman Vuurstapel het meisje Emma, dat temidden van de revolutie in Roemenië door haar grootmoeder wordt opgehaald uit het kindertehuis.

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Seven Deadly Sins

  Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  The text of my life: José Eduardo Agualusa

  In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters. Engelstalig

 • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

  The Fake Nation

  Drie schrijvers over nationale identiteit en nationalisme en hoe zij hier tegenin schrijven. Margriet de Moor schreef in een essay over 'een kitscherig geloof in de eigen mythe' van 'openheid, tolerantie en vrijdenkerij'. De Turkse schrijfster en columniste Perihan Magden neemt met haar eigenwijze taalgebruik machthebbers zoals het leger op de hak en hoopt dat zij hiermee bijdraagt aan verdere democratisering van haar land. José Eduardo Agualusa speelt in zijn werk een subliem spel met werkelijkheid en fictie en creëert zo een nieuw beeld van zijn land Angola. Zijn roman De vrouwen van mijn vader werd tijdens Winternachten gepresenteerd. Gesprekleider was Pieter van den Blink.