Inschrijven op de nieuwsbrief

Gündüz Vassaf

Gündüz Vassaf - foto Serge Ligtenberg
Gündüz Vassaf - foto Serge Ligtenberg

(Turkije, 1946) wordt door Orhan Pamuk 'de spreekbuis van onze fantasieën, de vrijste geest van ons proza' genoemd. In zijn scherpzinnige werk behandelt Vassaf uiteenlopende thema's als arbeidsmigratie, geschiedschrijving– en vervalsing en het failliet van het kapitalisme. Vassaf, behalve schrijver ook een internationaal gerespecteerd psycholoog, verweeft verhalen met essayistische passages en filosofie en psychologie met literatuur. Vassaf is een leidend figuur in het publieke debat in Turkije. Hij heeft sinds 1997 een wekelijkse column in de krant Radikal. Een bundeling van deze columns verscheen in 2008 in boekvorm onder de titel Turkije, waar ben je?. De hel zij geloofd (1992), over de uitwerking van totalitarisme in het dagelijks leven, was een bestseller in Turkije en verscheen ook in het Engels. In 2008 werd het boek in het Russisch vertaald. Wij moeten nog gehoord worden uit 1983 werd in 2003 opnieuw uitgegeven en is vertaald in het Frans en het Duits. Het is een pionierswerk met scherpe observaties van Turkse arbeiderskinderen in West-Europa. Zijn meest recente boek is Mostari: A Bridge Keeper's Diary, over de Mostar brug, die in de oorlog werd vernietigd en recent werd herbouwd. Het is in Vassaf's woorden 'een roman, een episch gedicht, en een love story van een voorbijganger die verliefd wordt op de brug'.

(WIN2009)

Archief beschikbaar voor: Gündüz Vassaf

 • Indonesië/Maleisië 2011

  The United Nations of Fish - Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Een diner met schrijvers, 'The United Nations of Fish, A Fundraising Dinner'. Schrijvers dragen voor uit hun werk, tijdens een maaltijd die bedoeld is om fondsen te werven voor de pas geopende Rumata Art Space in Makassar. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Janet de Neefe, directeur van het boekenfestival van Bali. De vier schrijvers die voor Writers Unlimited aan deze tournee deelnemen treden hier samen op met 'Aisha the little chef', Sese Lawing en lokale dichters. Tickets kosten Rp 200.000,- en zijn  te bestellen via eventrumata@gmail.com.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Writing in the Era of the New Media - Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Met onder anderen Abeer Soliman en  Tinrity The Naked Traveler (Indonesië). Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Community Programme: Poet vs Politician- Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  De buitenlandse en lokale schrijvers lezen op deze avond elk uit hun werk voor, als opening van een debat van 'Poets VS Politicians'. De lokale deelnemers zijn Shinta Febriany, Hamran Sunu, Hendra GST en Erni Aladjai. Het debat is in het Bahasa Indonesia, met tolken voor de buitenlandse deelnemers. Hoe zien schrijvers politici?

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Opening Makassar International Writers Festival 2011

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  De openingsavond van het festival. Met een korte vertoning van de film 'Tribute to Mohammad Salim'. Salim is de vertaler van het klassieke manuscript van  'I La Galico'. The bekende Indonesische dichter Sapardi Djoko Damono zal op deze avond optreden. Onder de andere optredenden zijn Rodaan al Galidi en enkele lokale dichters. Zij zullen voodragen uit het klassieke manuscript. Toegangskaarten zijn te bestellen via eventrumata@gmail.com.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Voordracht en muziek - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Een avond met voordracht en muziek. Acht schrijvers lezen uit hun werk Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak),  Dain Said (Maleisië), Kee Thuan Chye (Maleisië), Chua Guet Eng (Maleisië), Uthara Sankar SB (Maleisië) en Dipika Mukherjee (India). De Maleisische schrijfster Bernice Chauly presenteert het programma. Locatie: 'No Black Tie', 17, Jalan Mesui, Kuala Lumpur.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Openingsprogramma - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Het openingsprogramma in The Annexe Gallery in Kuala Lumpur bestaat uit voordracht door de auteurs, en een paneldiscussie. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Het optreden is in twee delen. Gespreksleiders zijn de Maleisische schrijvers Amir Muhammad en Umpagan Apikaipakan. Deel 1 begint om 10.30 uur, deel twee om 14.30 uur. De Toegang is gratis.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Lezing in Taylor's University - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Het eerste optreden in deze tournee is in Kuala Lumpur, in het Experimental Theatre in Taylor's Universiteit. De schrijvers lezen hier voor uit hun werk, en gaan in gesprek met de studenten en de overige bezoekers. Het optreden is openbaar, en gratis toegankelijk. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Alle schrijvers lezen voor uit hun werk in hun eigen taal. Een Engelse vertaling wordt simultaan geprojecteerd.

 • Turkije 2010

  Schrijversconferentie - deel 2 - ITEF Istanbul

  Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

  Afsluitende bijeenkomst van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.

 • Turkije 2010

  Schrijversconferentie - deel 1 - ITEF Istanbul

  Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

  Eerste dag van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.

 • Winternachten 2009

  Winternachten in Tropentheater: Tegenspraak - Literatuur uit de Turkse regio

  Met: Funda Müjde, Gündüz Vassaf, Kamran Nazirli, Margreet Dorleijn, Nese Yasin, Perihan Magden, Selim Temo

  In samenwerking met Winternachten vond op zondagmiddag in het Tropentheater in Amsterdam het programma Tegenspraak plaats met literatuur uit de Turkse regio. In de Turkse literatuur bestaat al lang een kritische traditie met schrijvers die hun pijlen richten op de heersende macht. Al tijdens het Ottomaanse Rijk is er sprake van vlijmende kritiek van met name de dichter Tefik Fikret. Fikret heeft lak aan de Sultan en aan iedere godsdienst. Hij neemt stelling tegen alles wat als heilig gezien wordt en tegen het verheerlijken van de geschiedenis. Voor het programma Tegenspraak: Turkse Controverses waren vijf Turkse auteurs uitgenodigd die schrijven in de kritische literaire traditie van Fikret, auteurs die zich in hun literaire werk en in columns bemoeien met politiek en maatschappij.
  De schrijvers trakteerden het publiek op hun literaire actualiteit. Het programma werd gepresenteerd door Margreet Dorleijn en Funda Müjde. Zie ook www.tropentheater.nl.

 • Winternachten 2009

  How to Bluff your Way into Turkish Literature

  Met: Funda Müjde, Gündüz Vassaf, Kamran Nazirli, Margreet Dorleijn, Nese Yasin, Perihan Magden, Selim Temo

  De Winternachten-spoedcursus 'How to Bluff Your Way into Turkish Literature' liet het publiek kennismaken met de rijkdom van de Turkse en Turkstalige literatuur. Liefst vijf schrijvers waren door Winternachten uitgenodigd: drie schrijvers uit Turkije, een Turkse dichteres uit het Griekse deel van Cyprus en een schrijver uit Azerbeidjan (Azeri is een Turkse taal).
  Deze diversiteit aan genodigden is een teken aan de wand gebleken: het onderwerp is minder overzichtelijk dan vermoed. Turks wordt niet alleen in Turkije gesproken en in het land zelf komen meerdere talen voor. Daarnaast wordt de literatuur ingezet voor emancipatorische of activistische doeleinden, iets wat in Nederland nog maar sporadisch aan de orde is. In de fragmenten die de schrijvers uit hun eigen werk lezen, klinkt de maatschappelijke context duidelijk door: corruptie, de grote rol van het militaire apparaat, de problemen van arme bevolkingsgroepen en de moeizame toegang tot goed onderwijs voor deze groepen.
  Aan het eind van de middag is duidelijk dat de Turkse literatuur inderdaad uit veel meer bestaat dan het werk van Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. De maatschappelijk zeer betrokken schrijvers bieden levendige literatuur die met recht de nieuwsgierigheid naar meer Turkse literatuur oproept.


 • Winternachten 2009

  Five Do's and Don'ts for Barack Obama

  Met: Ashwani Saith, Chantal Mouffe, Gündüz Vassaf, Michaël Zeeman, Naema Tahir, Nelleke Noordervliet

  Vijf schrijvers en denkers uit vier delen van de wereld kwamen tijdens Winternachten bijeen om hun do's and don'ts aan Barack Obama te formuleren. Nadat de vijf genodigden hun adviesvoorstellen hadden geformuleerd gaven studenten van het Institute of Social Studies hun commentaar.
  Gesprekleider Michaël Zeeman werd verrast door de cynische en zelfs activistische reactie van de studenten. Waar de schrijvers en denkers snakken naar verandering die de nieuwe president kan brengen, bleken de studenten hier uiterst sceptisch over.

  Deelnemers aan het debat waren de schrijvers Nelleke Noordervliet en Naema Tahir, de Brits-Belgische politiek-filosofe Chantal Mouffe, de Turkse schrijver en psycholoog Gündüz Vassaf en ontwikkelingseconoom Ashwani Saith uit India. Zij formuleerden elk één advies aan Obama. Studenten van het Institute of Social Studies, afkomstig uit zuidelijke landen, reageerden op deze aanbevelingen. Waar de studenten in eerste instantie geen eenduidig advies wilden formuleren, kwamen de genodigden en studenten uiteindelijk toch met een reeks aanbevelingen. Onderstaande aanbevelingen zijn verzonden naar het Witte Huis.

  Do's and don't's for Barack Obama
  Ashwani Saith:
  Palestine! Dismantle walls, build justice!
  Share a cigar with Fidel!
  Disarm! Transfer farm subsidies to African peasants
  Think of multilateralism, not neo-imperialism
  Confluence, not clash of civilisations
  Nurture nature, don't sell it
  Protect workers, not tycoons
  Social, not 'bastard' Keynesianism
  And, oh, yes - keep sharing your toys …
  Chantal Mouffe:
  Acknowledge that the world is multi-polar and that the US cannot behave any more as the sole legitimate centre of power. Diversity exists. Diversity and identity underpin everything.
  Gündüz Vassaf:
  Think also as a world citizen.
  Be bold, focus on right not re-election. Make peace, not war.
  You're a giant – tread lightly.
  Prioritise without partisanship: Israel/Palestine
  Nelleke Noordervliet:
  Appoint a court-jester who keeps telling you the truth.
  Be more a Philosopher-King than a King-Warrior
  Naema Tahir:
  Be the leader who inspires all to contribute to the good of society by encouraging the belief that good deeds and good behaviour rests in all
  Students of the Institute of Social Studies:
  Do no harm to foreign countries
  Don't be the leader of the world
  Don't impose yourself on others
  Remember the principles you had in your campaign
  Imagine other paradigms
  Act!

  In samenwerking met het ISS zal op vrijdag 1 mei a.s. een vervolg debat plaatsvinden exact na 100 dagen ambtstermijn.

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  Wintercafé 4 De plooien van de taal

  In De plooien van de taal droegen Selim Temo (Koerdisch), Kamran Nazirli (Azerbeidjan) en Gündüz Vassaf (Turkije) voor en gingen in gesprek over hun dagelijkse strijd de taal niet te laten gijzelen door politiek of taboe. Turks-/Nederlands-/Engelstalig.

 • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

  Wintercafé 3: Metamorfoses

  In het programma Metamorfoses kwamen drie auteurs op het podium die allen een handje hebben van transfiguratie en metamorfoses. Gündüz Vassaf (Turkije) liet de stad Istanbul aan het woord. Nury Vittachi (Hongkong) gaf satirische voorbeelden van Oost-West metamorfoses. En de Marokkaanse auteur Youssouf Amine Elalamy vertelde een verhaal waarin de gedaanteverwisselingen over elkaar heen buitelen.