Inschrijven op de nieuwsbrief

Ghayath Almadhoun

Ghayath Almadhoun - foto Tina Case
Ghayath Almadhoun - foto Tina Case

(Damascus, 1979) publiceerde in 2015 Weg van Damascus, een Nederlandstalige verzameling van zijn gedichten die wekenlang in de top tien van best verkochte poëziebundels stond. In 2017 verscheen Ik hier jij daar, een bundel die hij schreef met Anne Vegter. Almadhoun werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur en werkte als cultureel journalist in Damascus waar hij ook een poëziehuis oprichtte. In 2008 vroeg hij politiek asiel aan in Zweden. Daar verschenen twee poëziebundels van zijn hand. Een ervan schreef hij samen met de Zweedse Marie Silkeberg, met wie hij ook poëziefilms maakte. Zijn poëzie is doortrokken van gevoelens van heimwee en schuld van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten. Zijn werk is inmiddels in vele Europese talen en het Chinees vertaald.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Ghayath Almadhoun

  • Winternachten 2018

    Dichterbij dichters - Speakers' Corner Haagse Hogeschool

    Met: Efe Murad, Ghayath Almadhoun, Hassnae Bouazza, Maarten van der Graaff, Sanam Sheriff

    De 23e editie van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag vond plaats van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari. De ruim 80 schrijvers, dichters en musici uit binnen- en buitenland kwamen ditmaal niet alleen naar festivallocaties Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, maar gingen ook naar scholen en treden op in Haagse wijken.

    Het festival, bekend om zijn aanstekelijke mix van voordracht, gesprekken over actuele onderwerpen. muzikale optredens en filmprogramma, had ditmaal maar liefst acht locaties. Centrale festivallocaties waren van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

    Daarnaast verzorgde het festival gratis toegankelijke schrijversoptredens in de Speakers' Corner van de Haagse Hogeschool, het International Institute of Social Studies, Theater Dakota, Bibliotheek Schilderswijk en Bibliotheek Nieuw Waldeck.

    The Lighthouse, centrum voor debat, cultuur en innovatie van De Haagse Hogeschool en Winternachten festival presenteerden donderdag 18 januari in de Speakers' Corner het programma 'Dichterbij Dichters' met poetry slam-talent Sanam Sheriff uit India, dichters Efe Murad (Turkije) en Ghayath Almadhoun (Zweden), en dichter-schrijver Maarten van der Graaff uit Nederland. Winternachten festival stelde een nieuwe internationale literaire generatie voor. Ze droegen voor uit eigen werk en Hassnae Bouazza sprak met dichters en publiek over de zeggingskracht van poëzie.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: Ghayath Almadhoun

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Afstand en nabijheid - dichten in tijden van oorlog

    Voorjaar 2017 verscheen de gezamenlijke dichtbundel Ik hier jij daar van de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun en de voormalige Dichter des Vaderlands Anne Vegter. Speciaal voor Winternachten festival gaan beiden nu een muzikale samenwerking aan met nog eens twee uitzonderlijk getalenteerden: de Haags-Syrisch-Palestijnse ud-speler en muziekdocent Amer Shanati en singer-songwriter Stefka.

    Anne Vegter schreef over het ontstaan van Ik hier jij daar: "Ik hoor Ghayath Almadhoun voor het eerst tijdens een interview met zijn vertaalster Djûke Poppinga. Hij vertelt dat hij Syrië ontvluchtte voor de burgeroorlog uitbrak. Hij vraagt asiel aan in Zweden en schrijft in Stockholm het gedicht Ik kan niet aanwezig zijn, waarin hij zijn ongemak verwoordt over de afstand tussen hem en de oorlog in zijn thuisland.

    Mijn situatie, geboren en wonend in een veilig land, is natuurlijk anders. Maar ik voel ook ongemak. De wereld brandt en ik weiger de andere kant op te kijken. Lekker makkelijk met een dak boven mijn hoofd. Vanuit mijn eigen ongemakkelijke gemak schrijf ik gedichten over oorlog. Mijn oorlog is niet zijn oorlog. Ghayath en ik besluiten om samen een dichtbundel te maken; zijn stem, mijn stem, mijn gedichten, zijn gedichten."

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Ode an die Freude

    Schillers idealistische gedicht over Europa en de mensheid hertaald naar nu en hier! Winternachten festival vroeg acht schrijvers en dichters om elk hun eigen Ode an die Freude te maken. Deze avond presenteerden ze het resultaat.

    Deelnemers aan deze Odes 2.0 waren Nino Haratischwili, Magda Cârneci, Sanam Sheriff, Efe Murad, Grazyna Plebanek, Gustaaf Peek, Ghayath Almadhoun en Charlotte Van den Broeck. Zij dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaan een projectie van de Nederlandse en/of Engelse vertaling. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorged met cellist Elisabeth Sturtewagen en sopraan Jole De Baerdemaeker de muzikale component van dit programma.

    Schillers Ode an die Freude (Ode aan de vreugde), oorspronkelijk geschreven in 1785, leeft voort doordat Ludwig van Beethoven een strofe uit het gedicht toevoegde aan de finale voor koor en zangsolisten van zijn 9e symfonie. In 1985 riep de EU de koorfinale - maar dan in een tekstloze versie - uit tot officieel volkslied van de Europese Unie. Schiller verwoordt in zijn gedicht het ideaal van een wereld waar alle mensen als broeders leven.

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Grenzen en geheime deuren

    Hoe gaan we om met de grenzen in tijden van globalisering? Winternachten festival presenteert een gesprek over de noodzaak en de onmogelijkheid van nationale grenzen in een alsmaar krimpende wereld.

    De succesvolle Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid beschrijft in zijn nieuwe eigentijdse liefdesroman Exit West het leven met en in tijden van wereldwijde migratie. In het boek, genomineerd voor de Man Booker Prize 2017, ontvlucht een jong koppel geweld in eigen land via geheimzinnige deuren die hen onder meer naar Griekenland voeren.

    Paul Scheffer, schrijver en hoogleraar Europese Studies in Tilburg en Amsterdam, publiceerde in 2016 het essay De vrijheid van de grens waarin hij betoogt dat een open samenleving alleen kan bestaan door enige ruimtelijke afbakening.

    Ghayath Almadhoun droeg in dit programma voor uit zijn werk. De dichter, sinds 2008 woonachtig in Zweden en vertegenwoordiger van een jonge en geëngageerde Arabische schrijversgeneratie, heeft een Palestijns-Syrische achtergrond. Hij was journalist in Damascus en richtte er een poëziehuis op.

    De muzikale bijdrage in dit programma kwam van de Haagse ud-speler, componist en muziekdocent Amer Shanati; beeldend kunstenaar en illustrator Gerda Dendooven maakte live passende tekeningen.