Inschrijven op de nieuwsbrief

Ciler Ilhan

Ciler Ilhan - foto Dincer Dinc
Ciler Ilhan - foto Dincer Dinc

(Turkije, 1972) schrijft romans, essays, recensies en vertalingen voor diverse kranten en tijdschriften. Ze studeerde internationale betrekkingen en politicologie in Istanbul en hotelmanagement in Zwitserland. Haar tweede roman Sürgün uit 2010 (Verbannen, 2017) won de EU-Literatuurprijs en is verkocht aan 27 landen. In korte verhalen van soms maar een of twee pagina's komen gewone Turkse burgers aan het woord die vervreemd zijn van hun vaderland, hun families en de gemeenschap waartoe ze behoorden. Onrecht speelt een grote rol, waarbij Ilhan vaak niet alleen het slachtoffer maar ook de dader aan het woord laat. Ze speelt met genres en vertelperspectieven alsof het boek een literair laboratorium is. Ilhan is lid van de Turkse en Nederlandse PEN, de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor onderdrukte schrijvers, journalisten en de vrijheid van meningsuiting.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Ciler Ilhan

 • Winternachten 2019

  Dakota's Winternachten Verhalenfestival: Verhalen van Ver

  Met: Anima Jhagroe-Ruissen, Arshia Sattar, Ciler Ilhan, Duygu Alkan, Francis Broekhuijsen, Jhilani Wijsman, Mark Kalsbeek, Shagun, Turks koor Escamp, Wieteke van Dort

  Het Winternachten Verhalenfestival van Theater Dakota kreeg deze zondagmiddag zijn feestelijke afsluiting. Verhalen van Ver was een groot en gevarieerd programma met verhalen, muziek en dans uit en over India, Turkije en Nederlands-Indië. Een programma in twee delen: voor de pauze koos je voor één van drie landen-programma's, elk in een andere zaal. Daar hoorde je muziek en de verhalen van schrijvers en wijkbewoners van hun land van herkomst.

  In het India-programma zag u de Indiase schrijver Arshia Sattar. Zij is een kenner van de Ramayana en een fantastische verteller. Danseres Anima Jhagroe-Ruissen, leerling van Sangeet Natak Academy Awardee Guru Geetanjali Lal, trad op met een muziekensemble, samengesteld uit Viresh Kisoendajal (tabla), Lehra (sitar), Martijn Barendregt en Shivant Jhagroe (harmonium) en Ilyas Nadjafi (zang); het programma werd gepresenteerd door Frandjescka Balootje.

  In het Turkije-programma, gepresenteerd door Nesrin Vurucu, was het genieten van optredens van o.a. schrijfster Ciler Ilhan, die nu furore maakt met haar verhalenbundel Verbannen, en van zangeres en ud-speler Duygu Alkan.

  In het Indië-programma, gepresenteerd door Francis Broekhuijsen, zag en hoorde u de mooiste Indische verhalen Wieteke van Dort. Jhilani Wijsman voerde enkele van zijn songs uit.

  Na de pauze was er een prachtige finale voor alle bezoekers. Daar presenteerde Francis Broekhuijsen optredens van al deze – en nog meer - artiesten in de grote zaal van Theater Dakota: muziek van Hindi popgroep Shagun, het koor Turkuaz uit Escamp en de Haagse singer-songwriter Jhilani Wijsman. Als je kaarten reserveerde maakte je ook een keuze welke van drie programma's je voor de pauze wilde bezoeken. Je kaart was natuurlijk ook geldig voor het programma na de pauze.