Inschrijven op de nieuwsbrief

Burhan Sönmez

Burhan Sönmez - foto Luay Albasha
Burhan Sönmez - foto Luay Albasha

(Turkije, 1965) is schrijver en sinds 2021 voorzitter van de schrijversorganisatie PEN International. Hij is Senior Member van Hughes Hall College en Trinity College, University of Cambridge. Zijn romans zijn vertaald in meer dan veertig talen en bekroond met internationale prijzen. Hij schreef onder meer de romans Kuzey (Noord), Masumlar (in het Nederlands verschenen als De onschuldigen, 2019), Istanbul Istanbul (onder dezelfde titel in het Nederlands verschenen in 2018), Labyrinth (in het Nederlands verschenen als Labyrint, 2021) en Taş ve Gölge (in het Engels verschenen als Stone and Shadow, 2023). Sönmez is geboren in Turkije en groeit op terwijl hij Turks en Koerdisch sprak. Hij werkt als advocaat in Istanbul voordat hij om politieke redenen naar Groot-Brittannië gaat en daar een aantal jaren in ballingschap woont. Hij publiceert in nieuwsmedia als La Repubblica, Der Spiegel en The Guardian. Hij heeft de dichtbundel The Marriage of Heaven and Hell van William Blake in het Turks vertaald.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Burhan Sönmez

 • Writers Unlimited 2024

  Opening Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag

  Met: Adriaan van Dis, Aminatta Forna, Burhan Sönmez, Celeste Ng, Daniëlle Zawadi, Emilienne Malfatto, Hashem Kabreet, Jan van Zanen, Jörgen Tjon A Fong, Judith Uyterlinde, Sholeh Rezazadeh

  Vrijheid om te spreken of te schrijven is belangrijk maar voor velen onmogelijk. Het festival opende met 'human voices' (thema van deze editie) uit Nederland en het buitenland: een unieke line up van beroemde schrijvers sprak zich uit. Dit was zo'n avond voor inspiratie, creatieve gedachten en trefzekere woorden die diepe indruk maken. Maak kennis met de auteurs die vier heerlijke Haagse festivaldagen van zich laten horen!

  De 'Opening Night 2024' stond in het teken van vrijheid van het woord en de kracht van literatuur, met optredens en voordrachten van de Amerikaanse auteur Celeste Ng (internationaal een van de best gelezen auteur met Aziatische roots), de Britse schrijver Aminatta Forna (o.a. Het huis met de schaduw), van Adriaan van Dis (najaar 2023 verscheen zijn ontroerende nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen), van Burhan Sönmez, auteur van o.a. Istanbul, Istanbul en voorzitter van schrijversorganisatie PEN International.

  De jonge Haagse schrijver en spoken word artiest Daniëlle Zawadi en, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, dichter en schrijver Sholeh Rezazadeh (o.a. de roman Ik ken een berg die op me wacht) traden op met spoken word performances.

  Daarna ging presentator Jörgen Tjon A Fong in gesprek met de Amerikaanse romanschrijver Celeste Ng (o.a. de roman Onze verloren harten) en de Franse schrijver en fotojournalist Emilienne Malfatto (o.a. De kolonel slaapt niet) over wat 'Human Voices' in relatie tot vrije meningsuiting voor hen betekent. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaf tot slot de officiële aftrap en opende het festival!

  In het programma was de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2023, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.

  Onze favoriete Haagse boekhandel De Vries Van Stockum was elke festivaldag in de foyer van Theater aan het Spui aanwezig met rijkgevulde tafels vol boeken (zowel Engels- als Nederlandstalig) van de auteurs die optreden tijdens het festival. Grasduin heerlijk in alle moois, en wie weet is de auteur zelf aanwezig om je net gekochte boek met een persoonlijk woord te signeren.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Burhan Sönmez

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

  Burhan Sönmez koos als favoriet de Tractatus Logico-Philosophicus (Traktaat over de logische filosofie), vaak afgekort tot Tractatus of TLP, het eerste hoofdwerk van de Oostenrijks-Engelse filosoof Ludwig Wittgenstein. Het boek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog geschreven en is het enige werk van Wittgenstein dat tijdens zijn leven gepubliceerd werd. Het project had een breed doel: de relatie tussen taal en werkelijkheid vaststellen en de grenzen van de wetenschap bepalen.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Captor and Captive

  Macht en machteloosheid zijn dankbare thema's in de literatuur, ontleend aan extreme situaties uit de geschiedenis en de praktijk. Over de onderlinge machtsrelatie van een militair en een gevangene schreef Emilienne Malfatto de confronterende roman De kolonel slaapt niet, vanuit het perspectief van de kolonel. Burhan Sömnez schreef in zijn roman Istanbul, Istanbul vanuit het perspectief van de gevangenen.

  Hoe verbeelden zij deze machtsverhouding in een per definitie ongelijke uitgangssituatie van gevangene en bewaker? Beide auteurs lazen een fragment uit hun werk en gingen over macht en machteloosheid in gesprek met Sophie Derkzen, voor de VPRO presentator van het dagelijkse Radio 1-programma Bureau Buitenland.

  Emilienne Malfatto is een bekroond fotograaf, journalist en schrijver. Haar werk draait om sociale, feministische en post-conflict kwesties in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Haar roman Le colonel ne dort pas (2021, in 2023 in Nederlandse vertaling verschenen als De kolonel slaapt niet) brengt drie personages tot leven die worstelen met een oorlog die ze niet kunnen winnen.

  Burhan Sönmez is schrijver en voorzitter van PEN International. Zijn romans zijn in meer dan veertig talen verschenen en meermaals bekroond. Hij breekt internationaal door met zijn roman Istanbul Istanbul(onder dezelfde titel in het Nederlands verschenen in 2018)waarin gevangenen elkaar verhalen vol mededogen en humor vertellen die gaandeweg vaker over het leven, buiten, in de stad gaan.

  Festivaltip: Emilienne Malfatto en Burhan Sönmez traden ook op tijdens de Openingsavond op 18 januari 2024, en Emilienne eveneens, samen met Sacha Bronwasser (bekend van haar bestseller Luister) in het programma Picture this, onderdeel van Saturday Night Unlimited (20 januari 2024).