Inschrijven op de nieuwsbrief

Britta Böhler

Britta Böhler
Britta Böhler

(Freiburg, 1960), kreeg grote bekendheid als advocaat van o.a. PKK-leider Öcalan, Ayaan Hirsi Ali en Volkert van der Graaf. Ze studeerde rechten, filosofie en politieke wetenschappen, en speelde een rol in enkele van de spraakmakendste rechtszaken van de afgelopen decennia. Böhler was van 2007 tot 2011 lid van de Eerste Kamer voor Groen Links en van 2012 tot 2017 bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Rodney Bolt schreef zij onder het pseudoniem Britta Bolt een thrillertrilogie, waarin de auteurs 'subtiel de problemen van vandaag blootleggen' (Vrij Nederland). In 2013 verscheen haar romandebuut De beslissing, een prachtig verhaal over Thomas Mann en zijn keuze zich uit te spreken tegen de nazi's. In haar boek De goede advocaat (mei 2017) buigt ze zich over de belangrijke vragen van haar vak. Ze schetst een beeld van de ethiek van de advocaat die past bij de uitdagingen van de 21e eeuw en die rekening houdt met een verhardend maatschappelijk klimaat.

Archief beschikbaar voor: Britta Böhler

 • De goede advocaat - met Britta Böhler

  De goede advocaat - met Britta Böhler

  Met: Britta Böhler, Gerlinda Heywegen

  Juriste Britta Böhler kreeg grote bekendheid als verdediger van o.a. Volkert van der Graaf en Ayaan Hirsi Ali. Haar nieuwe boek De goede advocaat - vanaf begin mei verkrijgbaar - gaat over de belangrijke vragen van haar vak. Welke eigenschappen zijn onmisbaar voor een goede advocaat? Welke rol spelen ethiek, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid? En hoe stelt de advocaat zich op in een verhardend maatschappelijk klimaat?

  In haar boek koppelt Böhler voorbeelden uit haar praktijk aan de representatie van de advocatuur in film en literatuur. In deze aflevering van B-Unlimited ging Gerlinda Heywegen in gesprek met Britta Böhler, aan de hand van een aantal film- en televisiefragmenten. Een gesprek over concrete ethische dilemma's, de wijze waarop die kunnen worden bekeken en al dan niet kunnen worden opgelost.

  Als advocaat was Britta Böhler - inmiddels is ze niet meer als zodanig actief - betrokken bij enkele van de spraakmakendste rechtszaken van de afgelopen decennia. Ze was ook lid van de Eerste Kamer en bijzonder hoogleraar advocatuur. Sinds 2013 is ze actief als schrijver van romans en thrillers.

  Programma samengesteld door Judith Uyterlinde en Ilonka Reintjens (Writers Unlimited).
  Boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.
  I.s.m. Uitgeverij Cossee.