André Brink
(Vrede, Zuid-Afrika, 1935 - 2015) was docent Engelse literatuur aan de universiteit van Kaapstad. Hij verbleef ook enige tijd in Parijs. In zijn romans experimenteerde hij met zowel thematiek als vormkwesties. Een droog wit seizoen werd in Zuid-Afrika verboden vanwege de overeenkomsten met de gebeurtenissen rondom Steve Biko. De internationale waardering was groot: hij kreeg er onder andere de Martin Luther King Memorial Prijs voor. Ook in Zuid-Afrika kreeg hij overigens meer dan eens de belangrijke CNA prijs. Hij overleed in februari 2015.
(2015)Archief beschikbaar voor: André Brink
-
Wingewest van het geweten 2
Met: André Brink, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Henk Schulte Nordholt, Henk van Woerden, Michaël Zeeman
In 1998 organiseerde Winternachten een forumdiscussie onder deze titel. Tijdens die bijeenkomst deden schrijvers Frank Martinus Arion en Adriaan van Dis een oproep voor de oprichting van een nationaal slavernijmonument. Mede dankzij verscheidene andere initiatieven zal naar verwachting in juni 2002 een monument geplaatst worden in Amsterdam. Tijd voor een vervolgbijeenkomst. Voor wie wordt dit monument geplaatst? Hebben de Nederlanders enig idee van het slavernijverleden? Is het alleen een monument voor de in Nederland wonende nazaten van de slaven? Een discussie over historisch besef en de betekenis van de koloniale geschiedenis voor de nationale identiteit van Surinamers, Antillianen, Indonesiërs, Zuid-Afrikanen en Nederlanders. Een gesprek met schrijvers uit Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao en Nederland en een Indonesië-kenner, en een discussie met het publiek, onder leiding van Michaël Zeeman. Voertaal Nederlands.
-
Film en inleiding: Korreltjie niks is my dood
(55 min., beta sp, 2001, kleur) Regie: Saskia van Schaik (voor VPRO televisie). Een documentaire over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. In de nacht van 18 op 19 juli 1965 liep zij bij Drieankerbaai, Kaapstad de zee in. Er bleef een dochtertje achter, en een klein maar wonderschoon oeuvre, bestaande uit drie poëziebundels. Jonkers werk was niet alleen van grote invloed op het werk van generaties Afrikaanse dichters na haar, maar veroverde ook de harten van vele lezers. Jonker kwam weer volop in de belangstelling toen Nelson Mandela in 1994, bij de opening van het parlement, haar beroemde gedicht 'Het kind' voordroeg. Deze documentaire opent en sluit met dit gedicht, voorgedragen door Mandela en door de moeder van het kind, dat bij de rellen in Sharpville om het leven kwam.' Het gedicht werd een symbool voor eenheid, verzoening, en genezing voor alle Zuid-Afrikaners. Met een inleiding met de schrijver van het scenario Henk van Woerden (schrijver, beeldend kunstenaar), Gerrit Komrij (publiceerde samen met Henk van Woerden een verzamelbundel van het werk van Ingrid Jonker), en schrijver André Brink (Zuid-Afrika).
-
In gesprek met André Brink
Lust en liefde in de Zuid-Afrikaanse literatuur. Het onderwerp is sterk verbonden met een van de grote schrijvers van Zuid-Afrika, André Brink. Voor het eerst in jaren trad hij op Nederland, op uitnodiging van Winternachten. Met Michaël Zeeman sprak hij over lust en liefde in zijn werk, en over zijn nieuwste roman Donkermaan.